Aylesbury Waterside North's Master Plan and vision was a commission by Aylesbury Vale District Council and Buckinghamshire County Council. The site, currently a car park, covers an area of 60,000 square metres adjacent to the town’s historic market square and bordered by the High Street. A key conservation area, it contains several of the town’s listed buildings.


The master plan revitalises a part of the town centre by knitting a large new public square into the established historical urban patterns. The large new public square will complement the existing Market Square and will become the focus of a new leisure quarter, enabling the town to build on the success of the Waterside Theatre. 

 

The mixed use master plan includes up to 150 residential units, ground floor food and beverage and cultural uses. A new public realm sequence of squares links through to the existing historic town fabric to form a more permeable and enjoyable town centre for visitors and citizens to walk around. Clear orientation respecting simple pedestrian desire lines will create a legible, comfortable and safe town centre.


The first phase of the scheme, as illustrated in the visuals, was granted outline planning permission in 2014. Future phases of the master plan allow for flexibility of use to enable Aylesbury to respond to the rapid changes in the way town centres are used by people, as shopping and employment space needs evolve.

Client: 

 

Architecture:

Planning Consultant:

Aylesbury Vale District Council

Buckinghamshire County Council

bblur architecture

Kevin Scott Consultancy