‘The Curve’ is Slough’s new cultural centre and library. The 4450m² building is the centre piece public building for the ‘Heart of Slough’ regeneration scheme. 


Housing a library, multi-purpose performance space and classrooms; with space for council meetings and exhibitions; the building consolidates disparate community functions right in the centre of the town. 

 

BBLUR's concept creates a building as a flared accommodation ‘tube’ with welcoming fully glazed entry facades on the east and west which open onto two new public squares, created at each end of the building. These public spaces anchor the building in the heart of the town centre, providing safe external space for use by the building.

The ground floor planning of the building creates a new daytime pedestrian internal ‘street’ and short cut between William Street and Mackenzie Square encouraging footfall through and into the building.

 

‘The Curve’ provides a visual end to William Street and reads as an distinctive townscape marker building on the new crossroad of Wellington Street and Windsor Road.


We developed the scheme so it screens the rear service yards of the existing high street shops and provide a calm backdrop for the listed St Ethelbert’s Church. The space between the two buildings with form a public pocket park and a reading garden for the library nestled in gentle silver arc of 'The Curve' behind the south of the church.

PLANNING

Client: 

Architecture & Urban Design:  

Structural and M&E: 

Project Manager: 

Landscape Architect: 

Quantity Surveyor:  

Planning Consultants: 

LABV DELIVERY

Client: 

Architecture & Urban Design:  

Lead Consultant & interiors:  

Structural & M&E:  

Contractor: 

Photography:

Slough Borough Council

BBLUR architecture

Buro Happold

Fitton Associates

Spacehub

Gardiner & Theobald

Turley Associates

Slough Borough Council / S.U.R.

BBLUR architecture

CZWG LLP

Peter Brett Associates

Morgan Sindall Construction

Matt Clayton, Hufton & Crow, David Butler