Slough Bus Station is conceived as a functional urban sculpture. The curved form and textured aluminium skin changes character under different light conditions. The design featured in 'The world's 10 best-designed bus stations' - Design Curial
and in 2009 was chosen for exhibition in the Royal Academy Summer Exhibition


It replaces a dark unpleasant 70’s car park with undercroft bus facility that featured in the opening credits of the sitcom ‘The Office’.


Its relationship with the railway station creates a new transport interchange.


The distinctive identity of the building makes it a town marker, aiding wayfinding and acting as a pedestrian gateway to Slough. 


This first phase of the Bus Station is anchored at its northern end with an accommodation building which faces the railway station. On the ground floor a public cafe, waiting room, newsagent and operational facilities create a live street edge. 


A 70m long double wave canopy provides shelter for passengers and creates a new pedestrian street running between Brunel Way and Wellington Street.

The demarcation between the street and external passenger waiting areas is defined by a linear lighting and paving feature.

 
Further protection for passengers and safe step free access to the buses is provided by a zig-zag glazed screen which incorporates automatic sliding doors to the head of each bus bay. 


The Bus Station is the first building to be delivered of the ‘Heart of Slough’ town centre regeneration master plan. 


The master plan envisages a mixed use development of; office, recreational and residential areas linked across a tamed Wellington Street (A4) to the retail areas of the existing High Street.

 
A future 60m extension to the canopy, to connect the train and bus stations to the town centre, is planned once the neighbouring office developments have been completed.

 

 

Client:

Architecture:

Structural and M&E: 

Project Manager:  

Landscape Architect:

Quantity Surveyor:  

Planning Consultant: 

Photography: 

Slough Borough Council

bblur architecture

Buro Happold

Filton Associates

Spacehub

Gardiner & Theobald

Drivas Jonas Deloitte

Hufton & Crow

Matt Clayton

Richard Seymour